Varm choklad

För några dagar sedan gjorde jag och Martin Marängsviss, som jag tycker är bland det godaste som finns. Hur som helst så gjorde vi lite för mycket chokladsås så att det blev över, men det gjorde ingenting, för av hemgjord chokladsås kan man göra den godaste varma chokladen! Det är bara att blanda chokladsåsen med mjölk i en kastrull och värma. Dessutom hade vi lite vispad grädde över som vi klickade ner i chokladen. Gott gott gott!

Recept på världens enklaste chokladsås
För att göra världens enklaste chokladsås behöver du endast kakao, socker och vatten. Häll i lika delar av ingredienserna i en kastrull, till exempel en halv deciliter av varje (och eventuellt en liten nypa salt som höjer chokladsmaken), och koka upp under omrörning. Om du vill ha den tjockare är det bara att låta den sjuda en liten stund under omrörning.

Det blir en chokladsås med en ganska så stark chokladsmak, men det går bra att blanda i grädde för att göra den mildare. En klick smör är också gott att ha i, lite vaniljsocker likaså. Andra variationer är att tillsätta kanel och kardemumma, det smakar både annorlunda och gott.


Tårtrecept

Så här gjordes den goda födelsedagstårtan (se förra inlägget):
Först bakade jag en helt vanlig sockerkaka, bortsett från att jag minskade bakpulvermängden till hälften. Det blir nämligen mycket godare då och kakan jäser precis lika fint. Sedan fick kakan stå och svalna medan jag förberedde de två fyllningarna; vaniljkräm och mosad banan med en gnutta socker. Jag vispade även grädde som jag blandade med vaniljsocker och lite, lite strösocker.
När sockerkakan hade svalnat skar jag den så att jag fick tre tårtbottnar. Den första täckte jag med vaniljkrämen, den andra med bananmoset och sedan avslutade jag med grädde över hela kakan. Sedan skar jag kiwi, nektarin och persimon i fina klyftor och lade på tårtan. Kanterna strösslades så gott det gick med karamellströssel. Sist av allt pudrade jag lite florsocker över frukten. Klart!

Resultatet blev minst sagt deliciöst!

Martins födelsedag

Martins tjugofemårsdag firades hemma hos Amalia där vi var kattvakt.
Jag ordnade med frukost på sängen. Frukosten bestod av mina berömda avokado- och tomatmackor, varm choklad och filmjölk med cornflakes och vinbärssylt.




Tillsammans med frukosten fick han även en present, en hemskt tjusig vintageklocka som tickar så fint. Så här glad och nöjd blev han:




På kvällen var det ett litet födelsedagskalas, nästan alla var bortresta men Erik och Kammilla kom.




Tanken var att jag skulle göra jordgubbstårta men det var slut på jordgubbar överallt. Det fick bli kiwi, nektarin och persimon istället. Gott gott gott!




Martin fick fint godis som han åt tillsammans med tårtan.




Hej så länge!

RSS 2.0